Познати добитници концесије за ауто-пут

Конзорцијум који предводи Фонд приватног капитала Themis, повезан са земљаком и најбољим другом премијера Виктора Орбана из детињства, Лоринцом Месарошем, званично најбогатијим Мађаром, добио је концесију за изградњу и одржавање ауто-путева у Мађарској, у наредних 35 година, саопштио је министар Антал Роган.Орбанова влада је најавила крајем јуна 2021. да ће мађарску мрежу ауто-путева дугу скоро 2.000 километара, ставити у концесију на 35 година. Према најави Антала Рогана, до 2032. године биће изграђено 317 километара нових путева, а концесионар ће обновити и деонице од 265 километара већ постојеће мреже, у првих десет година уговора. Уговор подразумева и одржавање 1.044 километара пута, док се сви радови на одржавању сматрају приоритетним пројектима.


Што се тиче финансирања, држава ће платити концесиону накнаду и комплетан пројекат изградње и одржавања у периоду од 35 година. Концесионар би о свом трошку морао да прибави кредит потребан за реализацију пројекта. Путарине које ће наплаћивати држава, мораће да покрију концесионе накнаде за читав период од 35 година. Држава ће споменутој фирми плаћати годишњу концесиону накнаду од 96,2 милиона форинти (254.000 евра) по километру и неће моћи да пренесе право на наплату путарине.


Роган тврди да је поступак концесије у потпуности у складу са правилима Европске уније. Он је рекао и да је задовољан што су на тендеру победили Мађари (на њему је био и конзорцијум предвођен аустријским Страбагом), и да је „добро што је победнички конзорцијум потписао уговор под овим условима, јер је преузима огроман терет и велики ризик, посебно у тренутном финансијском окружењу.”


Првобитно, три конзорцијума су била пријављена за овај велики посао, да би на крају победио конзорцијум који укључује компаније Лоринца Месароша, који је након доласка Фидеса на власт 2010. године, постао најбогатији у Мађарској.