Производња заштитне опреме у Трстенику

Предузеће „ППТ Наменска” у Трстенику и амбасада Велике Британије у Србији донирали су Министарству одбране 5.000 заштитних визира – неопходног дела заштитне медицинске опреме током актуелне борбе против корона вируса. „Наменска” из Трстеника донирала је 3.000 визира, а Амбасада Уједињеног Краљевства 2.000, саопштило је Министарство одбране.


Уговор о донацији заштитне опреме између Министарства одбране и предузећа „ППТ Наменска” потписали су начелник Одељења за снабдевање у Управи за војно здравство пуковник Раде Губеринић и директорка предузећа Анђелка Атанасковић, док су уговор измећу „Наменске” у Трстенику и Амбасаде Уједињеног Краљевства потписали директорка Атанасковић и изасланик одбране УК, пуковник Ник Илић.

Како је истакао пуковник Илић, реч је о „малој, скромној донацији Војсци Србије у тешким временима”: - Драго нам је што смо новац искористили да купимо заштитне визире како би припадници Војске Србије били заштићени док раде свој посао. Овај производ је из Србије, нисмо га донели из иностранства, а како је и председник Србије рекао тешко је на светском тржишту сада наћи заштитну опрему. Стога нам је изузетно драго што смо новац уложили управо овде да помогнемо Војсци Србије и српском народу - поручио је пуковник Илић.

Према речима директорке Анђелке Атанасковић, „Наменска” из Трстеника почела је производњу визира како би могла да помогне држави у овој тешкој ситуацији: - Израђено је 5.000 заштитних визира. Од тог броја, 3.000 ми донирамо Министарству одбране, а 2.000 комада донира Амбасада Уједињеног Краљевства. Настојали смо да посао урадимо најбрже што можемо. Овом приликом урадили смо једноставније визире који имају исту употребу и исту вредност, а сарађујемо са ректором Универзитета у Крагујевцу Ненадом Филиповићем у изради другачије верзије машином бризгане пластике, али то дуже траје - рекла је Анђелка Атанасковић. 

Осим тога, предузеће „ППТ Наменска” покушава да освоји производњу тренутно најтраженијег производа у свету - респиратора.