top of page

Протести просветара у Будимпешти

Говорници на демонстрацијама просветних радника, одржаним испред зграде Мађарског парламента у Будимпешти, нагласили су да је штрајк њихово основно право, а протест је одржан у оквиру актуелне обуставе рада која је почела 16. марта.Ержебет Нађ из Синдиката наставника - ПДС, рекла је да се „мизерна ситуација са платама не може поправити доплатама разбацаним као мрвице”. Додала је да сувишно администрирање отежава рад наставника и да је систем акредитације непотребан и бескористан. Она је истакла и да наставници због свега тога масовно напуштају професију.


Ержебет Нађ ​​је рекла да се систем јавног образовања одавно распао, али да га од потпуног расула држи професионализам наставника: "Да је у преговоре уложила толико енергије колико у спречавање штрајка, обећана земља би већ била овде", истакла је она и упозорила да су наставници спремни да се обрате Европском суду за људска права.


Она је такође рекла да је број наставника који су се придружили штрајку за 20.000 већи од цифре коју је навео Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера.


На демонстрацијама су говорили и челници Синдиката радника јавног сектора МККС, Савеза мађарских синдиката и других организација, као и наставници, ученици и родитељи.

Comments


bottom of page