top of page

Протест званичне Будимпеште Украјини

Мађарско министарство спољних послова позвало је данас украјинског амбасадора у Будимпешти како би му уручило протест због "покушаја Украјине да омета дугорочно снабдевање Мађарске гасом", што влада у Будимпешти види као кршење свог суверенитета.


Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је у објави на Фејсбуку написао да је Мађарска јуче потписала 15-годишњи уговор о снабдевању гасом са руским енергетским гигантом Гаспромом, обећавајући да ће сваке године куповати 4,5 милијарди кубних метара гаса током наредне деценије. Као одговор на то, украјинско Министарство спољних послова издало је саопштење, наводећи да ће се обратити Европској комисији и одложити састанак Мађарско-украјинског економског одбора.

Украјина је саопштила да се тим уговором, којим се избегавају украјинске транзитне руте, крше начела мађарско-украјинског основног уговора из 1991. године.

Сијарто је, међутим, назвао "нечувеном" најаву Кијева да ће се обратити ЕК у вези са овим питањем: "Украјинци немају ништа са нашим уговорима и њиховим садржајем", поручио је Сијарто, додајући да Мађарска то доживљава као кршење суверенитета и националне безбедности, и као покушај да се омета снабдевање гасом.

Овај потез је, према речима Сијарта, изразито непријатељски након подршке коју је Мађарска обезбедила Украјини, од испоруке респиратора и медицинске опреме за лечење војника, до помоћи дечјим камповима и подршке привредним инвестицијама.

Comments


bottom of page