Протест професора Филолошког факултета

Професори, сарадници и студенти Филолошког факултета у Београду затражили су данас на протесту одржаном на Платоу испред Филозофског факултета хитно заказивање седнице Научно-наставног већа, на којој ће се гласати о предлогу за новог декана, а захтев је у писаном облику у протестној шетњи однет и Министарству просвете.


Професор Филозофског факултета Леон Коен, који је један од потписника писма подршке колегама са Филолошког факултета, рекао је на протесту да такав акт угрожава аутономију Универзитета, и да се од Министарства просвете тражи да поништи „неодрживо решење” просветне инспекције и тиме да свој допринос за сређивање прилика на Филолошком факултету.

Професорка Филолошког факултета Ива Драшкић Вићановићрекла да је је на том факултету први пут од 2006. године Научно-наставно веће на тајном гласању изабрало више факултетских комисија и тела која су месецима и годинама чекала на формирање, које је прекинуо налог Просветне инспекције да се поступак за избор декана тог факултета заказано за 21. септембар, обустави, јавља Бета.

Она је навела да од 2006. године наовамо Филолошки факултет није имао право на тајно изјашњавање о избору декана, чиме је „почео суноврат Филолошког факултета”, а да је тајно гласање и овога пута спречено упадом просветне инспекције.

„Благо речено је необично да иста та просветна инспекција није показивала интересовање за колапс у који је Филолошки факултет увела претходни декан Љиљана Марковић, од правних малверзација до кривичних дела”, казала је Ива Драшкић Вићановић. Она је рекла да „студенти имају право на институцију са легално изабраним деканом”, и додала да је налог просветне инспекције која је спречила избор декана тајним гласањем „озбиљан удар не само на аутономију Филолошког факултета него и Универзитета у Београду”.

У захтеву који је упућен Министарству просвете запослени траже од в.д. деканке Филолошког факултета да хитно закаже седницу Научно-наставног већа на којој ће се гласати о предлогу новог декана.