Протест у Будимпешти због наводног шпијунирања

Око 2.000 демонстраната у Будимпешти затражило је одговоре на наводе да је влада користила моћан израелски шпијунски софтвер за тајно праћење новинара, адвоката и пословних људи, критичара власти.


Пре недељу дана је глобална истрага конзорцијума неколико водећих медија света показала да шпијунски софтвер међу хиљадама других, у Мађарској прати дигиталне уређаје 300 особа, укључујући и десет адвоката и пет новинара.


„Овај скандал показује да у Мађарској више не можемо говорити о владавини закона“, рекла је Ана Донат, посланица у Европском парламенту, која је присуствовала демонстрацијама и истакла захтев да Влада поднесе оставку.


Софтвер „Пегаз“ израелске компаније „НСО Груп“, убацује се у телефоне ради прикупљања података и може тајно да контролише микрофоне и камере тзв. паметног телефона. У случају новинара, они који надзиру могу да шпијунирају комуникацију власника телефона са изворима.


Од објављивања резултата истраге, мађарски Центар за истраживачко новинарство Директ36 објавио је да је председник Адвокатске коморе, бивши државни секретар и опозициони градоначелник такође био на мети шпијунског софтвера. Званичници одбијају да потврде или демантују да ли је Влада користила „Пегаз“, али тврде да се све активности тајног надзора спроводе у складу са законом.


Министарка правде Јудит Варга није прошле недеље у Бриселу рекла да ли је Мађарска купила трај шпијунски софтвер, али је оценила у изјави новинарима да су „свакој земљи потребни такви алати“.


Протесте у Будимпешти организовало је неколико опозиционих политичких партија које су се удружиле како би се на изборима следеће године супротставиле премијеру Виктору Орбану и његовој владајућој странци Фидес.


Прошле недеље су три опозициона члана мађарског парламентарног одбора за националну безбедност затражила ванредно заседање ради испитивања владиних агенција о евентуалној умешаности у шпијунирање. Али, данас су чланови одбора из Фидеса, који имају већину места, бојкотовали седницу, спречавајући испитивање министра унутрашњих послова Шандора Пинтера.


„На ово гледам као на признање да имају шта да крију“, рекао је за Асошијетед прес председник одбора Јанош Штумер, из десничарске странке Јобик и додао да ће опозициони чланови одбора употребити сва средства да утврде да ли је Влада купила шпијунски софтвер и да ли је њиме незаконито надзирала своје политичке противнике.