Профидесов „Марш мира“ уочи избора

Грађанска организација CÖF и Фондација CÖKA, блиске владајућем Фидесу, најавиле су још један "Марш мира" у Будимпешти, на дан државног празника 15. марта, неколико недеља пре општих избора. Очекују да ће 680.000 људи учествовати и, како кажу, „показати нашу снагу и дати доказ Бриселу“.Према речима Ласла Чизмадије, председника грађанске организације, припреме за следећи „Марш мира”, 15. марта, су већ почеле, а очекује се дупло више учесника него у октобру.


"Сваки Мађар са осећајем нормалности треба да се труди да његов и комшија његовог комшије виде шта се дешава у Мађарској", рекао је Чизмадија.


Он тврди да је бивши премијер Ференц Ђурчањ прави лидер опозиције, који "планира да створи једнопартијски систем": "Мислим да је опозиција на поду. Насупрот томе, влада коју предводи Орбан састављена је од дивних људи који даноноћно раде за народ“, рекао је он и позвао грађане да погледају "колико ствари и бенефиција је становништво добило од ове власти".


Последњи марш мира одржан је 23. октобра 2021. године, на Дан државности у Будимпешти, уз учешће 340.000 људи, наводе организатори. То је био девети марш подршке Орбановој администрацији од јануара 2012.