Путин о свом учешћу у догађајима 1999.

Председник Русије Владимир Путин је, говорећи о догађајима 1999. године, када је приштински аеродром „Слатина” на Косову и Метохији заузео комбиновани батаљон руских ваздухопловних снага, рекао да су од њега тражили мишљење о могућности извођења те операције, а да је он одговорио да је, ако је сврсисходно, треба спровести.Путин је, у интервјуу за ТВ Русија 1, на питање ко и како је донео одлуку о заузимању аеродрома, испричао да је тада био секретар Савета безбедности и да му је тадашњи начелник Генералштаба руске војске генерал Анатолиј Квашњин рекао да постоји идеја да буде заузет аеродром Слатина, преноси Спутњик.


„На питање 'Зашто?' одговорио је да је очигледно да ћемо одатле једном морати да одемо, али ћемо имати нешто за преговарање”, навео је Путин. Он је додао да зна да се Квашњин није усудио да то координира са високим званичницима, укључујући Министарство одбране Русије, али то је учињено.


Комбиновани батаљон руских ваздушно-десантних снага, који је био у саставу међународног мировног контингента у Босни и Херцеговини, извршио је 12. јуна 1999. године усиљени марш до Приштине, а циљ операције био је заузимање аеродрома Слатина пре британског одреда мировних снага НАТО-а.


Спутњик наводи да је у мају 1999. године мајор Јунус-Бек Јевкуров добио тајни задатак од највишег војног руководства Русије - да се као група од 18 војника специјалних снага ГРУ-а Генералштаба Русије тајно инфилтрирају на Косово и Метохију, преузму контролу над аеродромом „Слатина” и припреме се за долазак главних снага руског контингента, преноси Танјуг.