Путин одликовао Сијарта

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров уручио је свом мађарском колеги Петеру Сијарту Орден пријатељства за заслуге у развоју билатералних односа, којим га је одликовао руски председник Владимир Путин.


„Добио сам Орден пријатељства од мог пријатеља и колеге Сергеја Лаврова, који ми је доделио председник Русије за заслуге у развоју билатералних односа. Поносан сам што смо, упркос изузетно неповољним глобалним и регионалним догађајима последњих година, успели да одржимо сарадњу са Москвом на основу међусобног поверења, у складу са нашим националним интересима и уз поштовање наших савезничких обавеза“, написао је Сијарто на Фејсбуку.


Он је набројао достигнућа руско-мађарских односа у протеклој години: испоруке Мађарској вакцине против ковида „Спутњик Ве“ и закључивање уговора о куповини гаса што је Мађарској омогуц́ило да се успешно бори против пандемије и енергетске кризе у Европи.


„Водимо отворену и поштену спољну политику: радимо оно што говоримо. За разлику од оних наших пријатеља који, паралелно са вербалном критиком, склапају огромне послове са Русијом и у Русији“, истакао је Сијарто.


У Министарству спољних послова Русије саопштили су да награда представља признање за „допринос мађарског колеге развоју партнерских и будуц́ности оријентисаних односа између наших земаља“, саопштила је руска дипломатска служба.


Указ о одликовању Сијарта, председник Русије Владимир Путин потписао је 18. новембра 2021. године. Kако се наводи у указу, мађарски министар спољних послова је одликован за велики допринос развоју руско-мађарских односа и индустријске и инвестиционе сарадње.