top of page

Разговарали Орбан и Зеленски

Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је данас телефоном са мађарским премијером Виктором Орбаном о настојању Украјине да се придружи Европској унији и прихвату ратних избеглица у Мађарској.Мађарски премијер је изразио подршку Мађарске могућем статусу кандидата Украјине за чланство у ЕУ и уклањање бирократских препрека за приступање Украјине том блоку. Орбан је обећао да ће заступати такав став Мађарске на овонедељном самиту ЕУ у Бриселу. Напоменуо је да је Мађарска примила скоро 800.000 украјинских избеглица и да је спремна да сарађује у даљим енергетским пројектима, као и у железничком транспорту украјинског жита. Мађарска ће такође угостити још већи број украјинских студената, рекао је он, преноси МТИ.


Премијер Орбан је претходно присуствовао видео-конференцији у оквиру припрема за дводневни самит Европске уније, у четвртак и петак, и позвао да се статус кандидата за чланство додели неколицини европских држава.


"Подршка Украјини у њеним настојањима да добије статус кандидата за Европску унију, у интересу је Мађарске, у погледу њене политике према мађарским заједницама у иностранству“, рекао је данас Јанош Арпад Потапи, државни секретар у кабинету премијера, задужен за Мађаре у расејању.


Како је рекао, у интересу Мађарске је да Украјина буде „суверена, уравнотежена и демократска држава, вођена владавином права, у којој етничке мањине – укључујући и закарпатске Мађаре – живе у миру и безбедности у својој домовини“, навео је Потапи на Фејсбуку.


Мађарска влада ће подржати Украјину приликом гласања о том питању током самита ЕУ заказаног за 23-24. јун, рекао је државни секретар. Такође, ради се и на подршци Мађарима у Закарпатју, уз најаву социјалног програма за ту област, који има за циљ да спречи тамшње Мађаре да напусте своју домовину и да им помогне да напредују на локалном нивоу, упркос изузетно тешкој ситуацији.

Comments


bottom of page