top of page

Разматра се купoвина малих реактора

Мађарска би могла да размотри куповину једног или више малих модуларних реактора (СМР), класе нуклеарних реактора која је мања од конвенционалних и која може да се производи на даљину, рекао је министар енергетике у интервјуу објављеном на пословном веб-сајт вести Вилагаздашаг.Мађарска би могла да набави СМР „најраније 2029-2030“, рекао је министар Чаба Лантош. СМР би вероватно био постављен на истоку земље, али се разматрају и друге локације. Он је признао да Мађарска зависи од увоза за 76 одсто потребне енергије, што је изнад просека ЕУ (71 одсто), али је рекао да је влада учинила много на успостављању интерконектора између мрежа суседних земаља.


Мађарска мора да прошири своје изворе снабдевања, али не може да одустане од увоза из Русије још неко време, рекао је министар. Лантос каже да би волео да се век трајања сва четири блока у нуклеарној електрани Пакш продужи за још 20 година, додајући да "ствар зависи више од техничких него од политичких питања". Четири постојећа блока у Пакшу требало би да заврше са радом између 2032. и 2037. Када се заврше два додатна блока у електрани, капацитет Пакша ће достићи 4.400 мегавата.


Очекује се да ће соларни капацитет Мађарске достићи 10-12 гигавата до 2030. године, рекао је он. Упитан када би у Мађарској могле да се граде додатне ветроелектране, он је рекао да је питање размера и локације ветротурбина предмет дебате са ЕУ.


„Не желимо да се Мађарска претвори у индустријски пејзаж“, додао је. Он је рекао да ће блокови на лигнит у електрани Матра, у северној Мађарској, наставити да раде „колико год буде потребно“, док се не изграде три нова блока на гас.

Comments


bottom of page