top of page

Ректор: Зашто би увек професори знали шта је најбоље?

Новосадски универзитет ову школску годину започиње слично као и претходну, међутим, са већим бројем заражених грађана што прави додатне компликације каже ректор Дејан Мадић.


„Имамо неко искуство од претходне године, оно је горко морам да кажем, сви ми који желимо нашу децу да остручимо за оно за чега желе да се оспособе, настава никада не може бити у оном обиму као када нема епидемиолошких мера, односно епидемије”, каже ректор и додаје да Ректорат препоручује и студентима, као и особљу факултета да се вакцинишу како би заштитили једни друге.


Тренутно нема информацију да ли ће деканат Медицинског факултета следити пример својих колега из Београда увођењем ковид пропусница за студенте, сараднике факултетско и наставно особље.


„Треба да слушамо и студенте. Зашто би увек професори знали шта је најбоље? Они су ти који су конзументи нашег предавања и њих треба послушати и онда можда донети неко добро решење”, навео је Мадић и нагласио да ће тако радити на Универзитету у Новом Саду у сарадњи са сваким факултетом посебно и другим релевантним сарадницима и да ће направити систем који ће најбоље одговорити на тешке околности.


Факултети у Новом Саду имају аутономију одлучивања, како ће организовати наставу у складу са тим шта су потребе и студената, али и факултета, те на нивоу Универзитета настава ће у већини случајева почети комбиновано, онлајн, као и уживо, у зависности од захтева реализације појединачних предмета у настави.


Природно-математички факултет у Новом Саду бруцошима ће, уз примењивање свих неопходних епидемиолошких мера, омогућити да наставу похађају уживо и да долазе на факултет. На свих пет департмана одлука је за прву годину факултета иста, док је за старије студенте организована комбинована настава. Департмани ће до сутра обавестити своје студенте о томе на који начин ће се настава одвијати, а продеканка за наставу професор Татјана Пивац каже да ће неће бити пуно одступања у односу на прошлу школску годину.


Препорука остаје професорима да, уколико имају мање групе студената на својим предметима, одлуче да ли желе да држе наставу уживо. Према њеним речима, већина наставног кадра на овом факултету је вакцинисана и своје студенте неће условљавати зеленим пропусницама за улазак на факултет, али да желе да буду својим студентима позитиван пример и омогуће свима што безбедније окружење током студирања.


Факултет техничких наука наставу почиње у понедељак 4. октобра за бруцоше, а наредне недеље и за све остале студенте. „Сви ће до 18. октобра наставу похађати онлајн, што се на овом факултету показало ефикасним”, истиче продекан за наставу професор др Александар Купусинац.


Након тога ће уследити нова седница Наставно-научног већа и разматраће се одлука о томе на који начин ће се даље реализовати настава, а у односу на препоруке ресорног министарства и актуелне епидемиолошке ситуације, У међувремену апелују на вакцинацију.

Comments


bottom of page