top of page

Реп епидемије трајаће и током лета

Имунолог Срђа Јанковић каже да је епидемиолошка ситуација у Србији повољна, али да споро опада број новооткривених случајева на дневном нивоу и да реп епидемије мора да траје.


Доктор Јанковић се нада да ће те током лета наступити први дан без новооболелих од ковида 19. Све мере које су на снази као препоруке, још увек имају кључни значај да се епидемија приведе крају онако како треба, истиче он и додаје да би број новоотривених случајева падао стабилније да није било нових жаришта.


Како је рекао, епидемиолошка слика охрабрује, али не треба прерано мислити да је крај јер, докле год имамо осетљиву популацију, могуће је разбуктавање вируса. Јанковић је истако да није дошло до поновног убрзаног преношења вируса кроз заједницу и да је то најважније.


Додао је да крива преминулих касни у односу на криву заражених јер болест траје неко време. Такође, каже да је све већи удео случајева са лакшом клиничком сликом као и да је све већи број асимптоматских случајева.


Говорећи о случају заражених у позоришту у Зајечару, Јанковић је рекао да се у овом тренутку тестирају њихови контакти. Мисли да ће то остати локализовано на тај колектив и чланове њихове примарне породице.


- Нова жаришта су очекивана и тамо се одмах реагује тако што се стеже противепидемијски обруч око њих - навео је Јанковић.


Ипак, наводи да је ситуација повољна свуда где нису откривена нова жаришта и да епидемија јењава. Објаснио је да је број тешко оболелих смањен, али да то не може одмах да се припише биолошком слабљењу вируса, већ више самом јењавању епидемије.

Comments


bottom of page