top of page

Ресорни министар не види начин за стимулисање стопе рађања

Министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић рекао је да су најновији подаци истраживања које је спровео Републички завод за статистику о броју становника у Србији забрињавајући, као и да је у протеклој години број људи смањен за 55.000, али да он не види како држава може да стимулише рађање.


„Сматрам да новац као средство подстицања рађања није битан, то је питање свести, нама деца више нису нажалост највеће богатство, изгубили смо породицу као култ”, рекао је Дмитровић на скупу посвећеном Светском дану становништва.


Он је указао на податак да је у Србији у 2020. години засновано 10.000 бракова мање него у претходној години и додао да је на ту статистику највише утицала корона као и то што се све више људи одлучује да нема децу. Према његовим речима, не постоји начин да се стимулише стопа рађања, то је питање слободног избора жене, која је има право да одлучи да ли ће и колико деце да роди.


Директор Популационог фонда Уједињених нација за Србију Џон Кенеди Мосоти у свом обраћању путем видео линка рекао је на скупу да ће пандемија вируса корона оставити озбиљне последице на одлуке младих када је реч о стварању породице.


„Посебно ће оставити последице на жене које потичу из сиромашнијих крајева и које немају адекватну подршку од институција система”, рекао је Мосоти.


Посебна саветница председнице Владе за „Агенду 2030” Славица Ђукић Дејановић рекла је да су за тему Светског дана становништва важна питања као што су планирање породице, родна равноправност, сиромаштво и здравље становништва.


Светски дан становништва обележава се 11. јула од 1987. године када је светска популација достигла број од пет милијарди становника.

Comments


bottom of page