top of page

Ретвари: Кријумчаре смо ослободили јер ЕУ крши своје обавезе

Поводом протеста званичног Беча због изненадног ослобађања свих осуђених кријумчара људи из мађарских затвора, каже да је влада морала да донесе такву одлуку јер „Брисел одбија да допринесе покривању трошкова граничне контроле, али зато кажњава Мађарску уколико су њени затвори препуни“, каже државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари.Он је за МТИ рекао да Европска унија дугује Мађарској више од 1,5 милијарди евра на име заштите спољне границе блока. Истакао је да је ЕУ рефундирала само један одсто тог „невероватно великог укупног износа“.


„Заустављамо илегалне мигранте на нашој јужној граници, а кријумчаре хапсимо и онда држимо у затвору. ЕУ не доприноси трошковима мађарских затвора нити заштите границе, али очекују од нас да држимо кријумчаре миграната на рачун мађарских пореских обвезника“, рекао је он.


Око 2.000 кријумчара људи је до сада осуђено у Мађарској, што је допринело пренатрпаности затвора, рекао је Ретвари и напоменуо да се Мађарска суочила са европским тужбама због „нехуманих затворских услова“. Он је такође додао да трошкови држања једног осуђеника у затвору износе пет милиона форинти годишње (13.300 евра).


Одлука о протеривању 808 осуђеника, углавном држављана суседних земаља, имала је за циљ да „спасе мађарске пореске обвезнике од плаћања трошкова њиховог држања у затворима“, рекао је он.

Comments


bottom of page