top of page

Ретко виђено јединство ЕУ посланика

Сви мађарски посланици у ЕП-у подржали су резолуцију која предвиђа ограничење брзине кретања возила на максималних 30 км на час, у насељним местима.


Нове мере безбедности на путевима, као што је ограничење брзине од 30 км на сат, начин су да се до 2050. године постигне нула смртних случајева на путевима ЕУ, кажу посланици о управо усвојеној резолуцији. Приједлог су подржали чак и сви ЕУ посланици мађарских владајућих представника, Фидеса и демохришћана, упркос чињеници да често критикују опозиционо руководство Будимпеште због многих ограничења у градском саобраћају.


Резолуција о безбједности на путевима ЕУ, усвојена са 615 гласова за, 24 против и 48 уздржаних, наглашава да је пребрза вожња кључни фактор у око 30% саобраћајних несрећа са фаталним исходом, па ограничења брзине за возила не смеју бити већа од максималних 30 км на час у насељеним местима и тамо где постоји велики број бициклиста и пешака.


Како би се додатно промовисала безбедност на путевима, резолуција такође инсистира на ограничењу вожње у алкохолисаном стању са нултом толеранцијом, истичући да је алкохол укључен у око 25% свих смртних случајева на путевима.


Посланици такође траже од Европске комисије да размотри укључивање „безбедног режима вожње“ у мобилне и електронске уређаје возача, како би се ограничиле сметње током вожње. Требало би да постоје порески подстицаји и атрактивне шеме осигурања и куповину возила са највишим безбедносним стандардима, додали су посланици ЕП-а.

コメント


bottom of page