top of page

Романи у ужем избору за Нинову награду

Чланови жирија, у саставу: Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић, у ужи избор за Нинову награду уврстили су 17 романа, а добитник ће бити проглашен 24. јануара, у подне. Биће то до сада 68 лауреат.


Међу конкурентима су Милица Вучковић и роман „Смртни исход атлетских повреда” (Бука), Бошко Томашевић са књигом „Предео кроз који се пробијам” (Пресинг), Илија Ђуровић са романом „Сампас” (Трећи трг/Сребрно дрво), Елведин Незировић аутор романа „Оно о чему се не може говорити” (Лагуна), Милена Марковић са романом „Деца” (ЛОМ), Милица Снива и дело „Симптоми” (Партизанска књига), Небојша Миленковић са књигом „Савршен антиталенат за срећу” (Академска књига), Владимир Копицл и „Шпанска чизма” (Лагуна), Ненад Рацковић и „Слуз и жуч”(Лагуна), Бранко Ћурчић и „Из мрака” (Књижевна радионица Рашић), Срђан В. Тешин „Мокринске хронике” (Архипелаг), Бојан Бабић и „Како се једе нар” (Партизанска књига), Давид Албахари и „Поговор” (Чаробна књига), Нина Савчић и „У ланцима” (Архипелаг), Ласло Блашковић и „Царинска улица у Новом Саду” (Архипелаг), Александар Новачић и „Ко је убио Гогоља” (Логос), Синиша Туцић „Попино прасе” (Zenit books).


С друге стране, жири за доделу новоустановљене књижевне награде „Београдски победник” (др Предраг Петровић, др Слађана Илић, др Наташа Анђелковић, др Петар Пијановић и др Весна Тријић) уврстио је јуче у ужи избор 15 романа који су испунили услове конкурса. Међу њима су се нашли: „Петља” Дејана Алексића, „Живот из засједе” Анђелка Анушића, „Дозвола за бицикл” Јовице Аћина, „Омама” Слободана Владушића, „Опсена” Гавре Влашкалина, „Смртоносни исход атлетских повреда” Милице Вучковић, „Двадесет пети сат” Александра Гаталице. У трци за ову награду су и „Небо тако дубоко” Весне Капор, „Приврженост” Драга Кекановића, „Деца” Милене Марковић, „У Квинсу нема секса” Наташе Миловић, „Фирентински дублет” Ивана Нешића и Горана Скробоње, „Узвишеност” Дарка Тушевљаковића, „Ноћна пројекција” Ота Хорвата и „Без” Боре Ћосића.


Име добитника Нинове награде биће саопштено 24, јануара, а oдлука о добитнику „Београдског победника“ биће саопштена 28. јануара, на дан када је 1846. године у Бечу први пут изведен „Београдски кадрил” (касније познат као „Српски кадрил”) аустријског композитора Јохана Штрауса млађег, који је он компоновао по налогу кнеза Милоша Обреновића.

Comments


bottom of page