top of page

Руски амбасадор: Нема разлога да не верујемо мађарској влади

У интервјуу руској новинској агенцији РИА Новости, Евгениј Станиславов, руски амбасадор у Будимпешти, рекао је да Кремљ нема разлога да не верује Орбановој влади: "Иако је постојало незадовољство због ЕУ санкција које је Мађарска такође усвојила, верујем да је Орбанову владу Брисел приморао да уведе санкције Русији".Амбасадор Русије у Буидмпешти је напоменуо да би Мађарска била практично парализована ако би руски извори енергената били блокирани: "Око 85 одсто њених потреба за природним гасом и 55 одсто потреба за нафтом подмирује руски извоз. Нуклеарка Пакш задовољава 52 одсто енергетских потреба земље, тако да би без Русије било немогуће обезбедити стабилност мађарске привреде и задовољити потребе мађарских домаћинстава, додао је он. Уједно је истакао да нема маневарског простора и могућности да мађарска влада прибегне оштријим санкцијама након парламентарних избора.


Руски амбасадор се осврнуо на пројекат Пакш-2, који подразумева проширење мађарске нуклеарне електране. Тај пројекат је описао као „перјаницу руско-мађарске сарадње у енергетском сектору, за који руска држава даје веома повољне кредите". Навео је и да ће то отворити радна места за мађарска мала и средња предузећа.


Он је додао да не жели да сакрије да санкције ЕУ, на које је пристала и Мађарска, „не помажу стварању повољних услова за пројекат Пакш-2“ и да су "потребна нека прилагођавања" у светлу новонастале ситуације: "Али решења ће бити, јер је то у заједничком интересу и руске и мађарске стране", рекао је он.


Руски амбасадор сматра истинитом чињеницом наводе мађарске владе да је украјински председник Володимир Зеленски желео да интервенише на мађарским парламентарним изборима. Према његовим речима, Петер Марк-Зај, који је био кандидат опозиције за премијера, "свакако би послао оружје и војнике да подрже украјинске оружане снаге, да је победио на изборима".

תגובות


bottom of page