top of page

Само 14% Мађара подржава забрану летова

Око 78 одсто Мађара противи се идеји увођења зоне забране летова у украјинском ваздушном простору од стране НАТО-а, јер верују да би то довело до светског рата, док је 14 одсто за, показује истраживање које је данас објавила Фондација "Сазадвег".Истраживање путем телефонске анкете, у коју је било укључено 1.000 људи, показало је да је само 14 одсто Мађара рекло да њихова земља треба да подржи предлог за забрану летова над Украјином. Током јучерашњег дана, укупно 5.825 људи прешло је у Мађарску директно из Украјине, док је још 6.411 њих у Мађарску стигло преко Румуније, саопштио је Оперативни штаб полиције.


Полиција је јуче издала привремене боравишне дозволе са роком важења 30 дана за 1.848 особа, наводи се на сајту МУП-а. Носиоци таквих дозвола морају контактирати локалну канцеларију за имиграцију у близини свог места боравка у року од 30 дана, како би поднели захтев за стална документа, додаје се у саопштењу.


Будимпештанска полиција примила је у четвртак 1.392 избеглице, међу којима 582 деце. Избеглице које су стигле специјалним возом на железничку станицу Кебања, у источном делу Будимпеште, одвезене су аутобусима до Спортског центра БОК, који служи као хуманитарна транзитна тачка. Власти су јуче превезле 78 људи, укључујући 47 деце, до смештаја у престоници и околним местима.


Наводи се да је полиција ангажовала 31 украјинског преводиоца и блиско сарађује са особљем Управе за ванредне ситуације, Канцеларије за имиграцију, Градског већа Будимпеште, као и бројним групама за помоћ. Агенција за помоћ у катастрофама помогла је 167 избеглица, укључујући 107 деце и 41 жену, који беже из ратом разорене Украјине, да пронађу смештај у последња 24 сата, наводи се у саопштењу.


Избеглице су са шест сабирних места превезене у седамнаест прихватних центара. Додаје се да Мађарска има још довољно капацитета да прими избеглице. Такође, у округу Јаш-Нађкун-Солнок, у источној Мађарској, почео је радом Оперативни одбор задужен за помоћ при процесуирању и смештају избеглица у дванаест округа широм земље.

Comments


bottom of page