Сваки други Србин има хипертензију

Готово 50 одсто становништва Србије болује од повишеног крвног притиска, а проценат оболелих од хипертензије расте са годинама, посебно после 60. године, када захвата више од 60 одсто популације.Ова болест се назива још и „тихи убица”, јер је висок крвни притисак најважнији фактор ризика, чешћи од дијабетеса, пушења и повишених вредности масноћа у крви, за настанак кардиоваскуларних компликација. Најчешће компликације до којих доводи повишен крвни притисак су шлог, инфаркт миокарда, срчана слабост и периферне васкуларне болести.


Како истиче професор др Весна Стојанов, председница Удружења за хипертензију Србије, артеријска хипертензија је веома распрострањена кардиоваскуларна болест, од које болује четвртина светске популације, па се сматра да је то обољење које има епидемијски карактер. Због тога велики значај има размена знања и искустава лекара из разних области медицине, будући да хипертензија утиче на појаву многих здравствених проблема. Прилика за то је Осми конгрес хипертензије са међународним учешћем, који ће бити одржан од сутра до суботе у хотелу „Мона плаза” у Београду.


– Циљ конгреса је да укаже на важност и значај мултидисциплинарног приступа у дијагностици и терапији артеријске хипертензије. О превенцији, дијагностици, лечењу високог крвног притиска и спречавању кардиоваскуларних и других компликација говориће више од 100 истакнутих предавача из наше земље (кардиолози, ендокринолози, нефролози, психијатри, физиолози, специјалисти превентивне медицине, гинеколози, педијатри, геронтолози, неуролози, ваксуларни хирурзи, кардиохирурзи, неурохирурзи, офталмолози, уролози, анестезиолози) и 20 еминентних стручњака из иностранства – наглашава др Стојанов.


У сесији „Европска искуства”, која се одржава 26. новембра у 16 часова, учесници конгреса имаће прилику да се међу првима упознају са новим препорукама Европског удружења за хипертензију (ЕСХ), које ће званично бити представљене 2023. године. О томе ће говорити председник овог удружења проф. др Гуидо Граси. Поред њега, учесници ће моћи да чују предавања и других истакнутих иностраних предавача.


– Удружење за хипертензију има успешну сарадњу са регионалним удружењима за хипертензију Хрватске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније. Предавања са нашег конгреса биће постављена на виртуелној платформи Удружења за хипертензију и на тај начин биће доступна стручној јавности три месеца по завршетку конгреса. Сви заинтересовани имаће могућност да приступе предавањима која их посебно интересују. На тај начин Удружење за хипертензију Србије жели да омогући што већем броју лекара да чују новине из ове области – додала је др Весна Стојанов.