top of page

Сваки други страни власник стана у Будимпешти - Кинез

Кинези су у прошлој години у Будимпешти купили око 1700 некретнина, што је цене станова у мађарској престоници учинило веома високим и готово недостижним домаћем становништву.

Према подацима објављеним на интернет страници мађарске владе, странци и даље масовно купују станове у Будимпешти, без обзира што је последњих година цена квадрата у мађарској престоници постала међу најскупљима у Европи.


И у току прошле године у Мађарској је, од свих градова, за стране купце некретнина најатрактивнија била Будимпешта. У овом граду је 2.896 некретнина прешло у власништво странаца; Дебрецин је на другом месту са 32, а Шопрон трећи са 29 некретнина чији су купци били држављани других земаља.


Од тог броја, Кинези су купили укупно 1.695 некретнина: 1.521 у Будимпешти, 11 у Шопрону и 8 у месту Нађковачи. Грађани ЕУ купили су 786 објеката, од којих се 641 налази у Будимпешти, 10 у Дебрецену, седам у Сегедину, а шест у Хеђешхалому. Израелци су купили 348 некретнина, Руси 311, а Украјинци 132. Већина тих купопродаја обављена је у Будимпешти, а 470 некретнина продато је у седмом кварту, где се налазе популарна места за ноћне изласке, што указује да купљени станови углавном служе за издавање страним туристима.


Кинески држављани сада поседују 52,3% имовине продате странцима; 22% грађани ЕУ; 10,6% из Израела; 4,4% Руса и 1,9% Турака. Кинези су највише куповали станове од својих сународника, али и од Мађара. У Будимпешти послује неколико великих кинеских предузећа, а ту се налази и Центар "Монори", тако да овакви показатељи нису превише изненађујући.

Comments


bottom of page