top of page

Седница владе о "поквареним санкцијама"

Мађарски премијер је на својој Фејсбук страници објавио фотографију на којој је најавио да влада данас одржава седницу. Као разлог је навео „покварене бриселске санкције“.Орбан сматра да цене енергената расту „широм Европе због погрешних санкција из Брисела“: „Данас и даље радимо на заштити мађарских породица од енергетске кризе“, рекао је Орбан на својој Фејсбук страници.


Европска комисија је у недељу одлучила да не затвори тзв. поступак о владавини права против Мађарске, већ да случај упути Савету Европске уније. Гласање Савета министара ЕУ могло би да одлучи да ли мађарска влада може да приступи фондовима ЕУ. Комисија је у недељу предложила да се из Мађарске повуче 7,5 милијарди евра због злоупотреба у вези са коришћењем новца ЕУ, али је влади дато двомесечно одлагање да предузме антикорупцијске мере које су раније из Будимпеште обећане Комисији.


У међувремену, опозициона партија ЛМП поновила је захтев да влада повећа плате просветних радника. „Ако у буџету има довољно средстава да се плати повећање плата полицији, онда нема разлога да се повећање плата за наставнике везује за евентуални долазак новца из фондова ЕУ“, рекао је посланик Мате Канаш Нађ на брифингу за новинаре.


Он је приметио да су изјаве појединих државних функционера контрадикторне, јер је шеф кабинета премијера изјавио да плате наставника могу да се повећају чак и ако ЕУ ускрати финансирање, док министар за регионални развој инсистира на томе да су повећања плата могућа само када средства ЕУ буду доступна.


ЛМП тражи да запослени у просвети добију повећање плата од 45 одсто и да се плате прилагођавају инфлацији два пута годишње. Такође, наставници би требало да имају мање часова недељно, рекао је Нађ.

bottom of page