top of page

Сијарто: Вратити међусобно поштовање

"Мађарска влада је реаговала на промене у свету, као што су пандемија корона вируса, економска криза и рат у Украјини, бескомпромисном посвећеношћу заступању националних интереса и јачању самоодбране", рекао је министар спољних послова Петер Сијарто пред Комитетом министара Савет Европе у Торину.Чини се да 21. век изгледа другачије од онога што се очекивало, рекао је Сијарто на састанку министара спољних послова СЕ. Мађарска ће наставити да промовише националне интересе у одбрани физичке, економске и енергетске безбедности, као и у заштити хришћанства, културе, породице и дома, рекао је он.


Рат у Украјини, како каже, представља озбиљан безбедносни ризик за Мађарску, која има сопствени интерес да обнови мир у региону. Истовремено, санкције би требало највише да погоде оне који су на мети, истакао је министар.


По питању заштите породице, Сијарто је рекао да је "Мађарска дефинисала породицу као што је хришћанска култура то чинила хиљадама година, према којој је отац мушкарац, мајка жена, а децу подижу родитељи".


Мађарска, како је истакао, поштује ако друге земље желе да живе другачије, и очекује исто од других: "Уколико свет не буде у стању да се врати принципу међусобног поштовања у међународним односима, изазови са којима се суочавамо биће погоршани", рекао је он.

Comments


bottom of page