top of page

Сијарто: Западни Балкан би ојачао ЕУ

Мађарски шеф диплиматије је на скупу у Словенији рекао да његова земља жели проширење шенгенског простора и Европске уније којој су, како је нагласио, потребне „рационалне реформе“ и која мора да посматра своје проширење као приоритет, јер би интеграција Западног Балкана знатно ојачала блок.Петер Сијарто је на Стратешком форуму, одржаном на Бледском језеру, рекао да је ЕУ „у лошем стању“, са ослабљеном безбедношћу, економијом и залихама енергије. Ситуација је, како је рекао, резултат „низа неуспешних мера и недостатка акције“.


Што се тиче безбедносних мера, Сијарто је рекао да је ЕУ обично подстицала мировне преговоре у удаљеним сукобима, али да је сада изабрала другачији пут. „Ако се неко залаже за моментални прекид ватре и мировне преговоре, они су осуђени и жигосани за руски шпијуни, прокремљовски пропагандисти и Путинови пријатељи“, рекао је он.


Констатовао је да је у међувремену удео ЕУ у светском БДП-у пао са 22 одсто у 2010. на 17 одсто данас. Истовремено, кинески део те пите порастао је са 9 одсто на 18 одсто, додао је он.


Сијарто је осудио појам „контроле ризика“ и могући прекид економских веза са Кином. "Ризик би био да се Европа одсече од економије која брзо расте, уместо да сарађује са њом. Економска сарадња са Кином могла би у великој мери да допринесе економском расту", додао је он.

Comentarios


bottom of page