top of page

Сијарто: Западни Балкан поново на цедилу

Шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто оценио је у Скопљу да је поновно одлагање почетка преговора са Северном Македонијом „нечасан корак ЕУ“ и да је Унија "поново оставила Западни Балкан на цедилу".


Он је на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Северне Македоније Бујаром Османијем, позвао Софију да одобри почетак преговра ЕУ са Скопљем, које блокира од децембра прошле године.


„Имамо осећај да је прошле седмице ЕУ поново оставила на сувом на цедилу Западни Балкан, јер је пре годину и по већ било донето решење да Северна Македоније треба да започне преговоре о учлањењу у ЕУ. Али, ево ни до данашњег дана ти разговори нису започети“, рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Северне Македоније Бујаром Османијем.


Према Будимпешти је, како је истакао Сијарто, поновни изосатанак започињања преговора је нечасан корак ЕУ, јер је Северна Македонија направила све што је неопходно за започинање преговора.


„Изостанак почетка преговора нарушава кредбилитет ЕУ, јер ми са једне стране признајемо да Македонци имају велики напредак по разним питањима, а са друге стране не зпочињемо преговре. Због тога ово стање сматрамо штетним, опасним и супротним принципима ЕУ и по питању безбедности и по питању економског развоја“, рекао је Сијарто.


Он је рекао да Будимпешта има осећај да се политика ЕУ води према Западном Балкану све неефикасније и потврдио да Мађарска и даље изричито тражи да преговори за учлањење Северне Македоније и Албаније започну одмах.


„Мајдарска, истакао је, жели да замоли бугарске колеге да одобра почетак преговора и да у току преговора решавају спорна питања.


„Ако желимо да будемо поштени рећи ћемо да су Северна Македонија и Албанија заслужили још ове године да почну преговре. Са поштовањем молимо наше пријатеље из Бугарске да својим националним питањима, која сматрају као препреке, пробају да реализују у току преговра, а не ометањем Западног Балкана за започинање пореговора“, рекао је министар спољних послова Мађарске.


Према његовим речима, ЕУ је пред историјским изазовима и зато би јој требао један позитиван успех, као што је проширење.


„Сматрамо да би проширење значило успех за ЕУ и зато ће Мађарска урадити све што је у њеној моћи да ЕУ што пре почне ппроширење на Западни Балкан“, рекао је Сијарто.

Comments


bottom of page