top of page

Сијарто због Кине отказао посету Бербокове и наљутио Берлин

Планирана посета немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Будимпешти у понедељак је отказана из „техничких“ и „неполитичких“ разлога, саопштило је Министарство спољних послова.Како се наводи у саопштењу, Мађарска је затражила одлагање посете због непредвиђених промена у програму министра спољних послова Петера Сијарта, уз наду да ће "састанак моћи поново да буде заказан у блиској будућности". Наводи се да је разлог за одлагање "чисто технички, а не политички".


Министарство спољних послова Немачке изразило је огорчење због одлагања састанка, рекавши да је „потребна озбиљна и искрена дискусија након што се мађарски премијер Виктор Орбан у петак састао са руским председником Владимиром Путином“.


Састанак у Москви био је први од априла 2022, када је Орбан разговарао са Владимиром Путином у руској престоници. Најновију посету је осудило неколико функционера ЕУ, који су истакли да Виктор Орбан не преговара у име ЕУ. Ипак, лого мађарског председавања Саветом ЕУ може се видети на већини саопштења о разговорима, било у премијеровим објавама на друштвеним мрежама.


Немачки канцелар Олаф Шолц реаговао је на посету мађарског премијера руској престоници. „Виктор Орбан је приликом посете Путину као премијер Мађарске. У спољној политици Европски савет представља Шарл Мишел. Став ЕУ је врло јасан: ми осуђујемо руски агресорски рат. Украјина се може ослонити на нашу подршку“, написао је он.


По свој прилици, споменути „технички” разлог за отказивање састанка била је посета министра Сијартоа Пекингу, где је боравио у пратњи премијера Виктора Орбана.

Comments


bottom of page