top of page

Сијарто и Османи о ОЕБС-у и ширењу ЕУ

Мађарска подржава јачање улоге Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у изградњи мира, која је последњи канал за дијалог исток-запад, изјавио је у Будимпешти министар спољних послова Петер Сијарто на састанку са Бујаром Османијем, министром иностраних послова Северне Македоније, који председава ОЕБС-ом.На заједничкој конференцији за новинаре, Петер Сијарто се дотакао украјинског рата, истичући да је одржавање дијалога између страна једини пут ка миру. „Сваки дан који прође уз рат доноси више смрти и више разарања. Лажна је пропаганда да се на бојном пољу може преговарати о бољим условима за мировни споразум. Услови за мир су данас много бољи него што ће бити сутра, а данас су много гори него што су били јуче“, истакао је он.


Влада, стога, снажно подржава садашње председавање Северне Македоније у обезбеђивању могућности да ОЕБС настави да служи као канал комуникације између Русије и западне Европе.


Сијарто је такође позвао на покретање стварних преговора о проширењу ЕУ Албанијом и Северном Македонијом. Он је истакао да се Европа суочава са изузетним економским и безбедносним изазовима, због чега стабилност и мир западног Балкана никада нису били важнији.


Како је рекао, ЕУ данас има много већи интерес за проширење на западни Балкан него обрнуто, додајући да је заједница, нажалост, постала блок који слаби. „Једини начин да се то преокрене јесте да Европска унија расте, јер ако буде већа, она ће и јачати, а проширење је једини начин да се то уради“, нагласио је он.


Разлог досадашњег неуспеха проширења је то што ни Брисел ни неке државе чланице нису искрене према томе: подржавају процес у јавности, али су скептичнији иза затворених врата. „Зато нам је неприхватљиво да председник Европског савета жели да одложи датум за пријем нових чланица“, истакао је он.


bottom of page