top of page

Сијарто крајем недеље поново са Лавровом

Свет треба да схвати 78. Генералну скупштину Уједињених нација као прилику за посредовање ради мира у Украјини, али за то би био потребан дијалог између зараћених страна, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто у понедељак у Њујорку и најавио да ће се, упркос противљењу западних земаља, ових дана састати са шефом руске дипломатије.Поводом састанка министара спољних послова Европске уније који је заказан поводом Генералне скупштине, Сијарто је рекао да ће његове колеге највероватније „упозорити све да се не састају и не разговарају са представницима руске владе“.


„Мислим да то иде у погрешном правцу. УН су основане да би чак и зараћене стране могле бар да разговарају једна са другом, јер то буди наду да ће се решење уобличити, или да се барем ствари не погоршавају“, рекао је он.


Генерална скупштина УН, којој ће присуствовати Украјина, Русија и сви остали, била би, по њему, прилика да сви разговарају једни са другима на неутралној територији. Сијарто је рекао да је планирано да се састане са својим руским колегом Ловровом у другој половини недеље и да мисли да би најбољи начин деловања био да што више његових западних колега учини исто.


Он је поздравио састанак Вишеградске групе чија је тема ближа сарадња земаља чланица. „Наши погледи и приступ миру се јасно разликују, али постоји мноштво других ствари око којих се слажемо, а о којима је сарадња у интересу наших нација", истакао је Сијарто.


Касније вечерас, предвиђено је да мађарски министар присуствује састанку Светског економског форума. Поводом тог састанка, он је рекао да је „ратна психоза“ створила политичку климу која би могла довести до поновног формирања блокова у светској политици.


Он је рекао да је, након што су везе између Русије и Европе прекинуте, дошло до покушаја западне Европе да то учини и са Кином. То би имало трагичне последице, упозорио је Сијарто. У међувремену, западни произвођачи аутомобила зависе од источних добављача у преласку на електромобиле, каже он и додаје да је Мађарска постала важна тачка сусрета за инвестиције у овом сектору.


„Ми имамо интерес да развијамо цивилизовану сарадњу између Истока и Запада. Истовремено, безбедносна ситуација се погоршала широм света. Човечанство је можда ближе трећем светском рату него икада“, рекао је он, додајући да се широм света истовремено дешава 50 оружаних сукоба.


Сијарто је рекао да је нестабилност на Блиском истоку имала директан утицај на Европу, доприносећи растућем миграционом притиску. Абрахамов споразум је, како је рекао, први успешан покушај у последњих неколико деценија да се постигне мир између Израела и неколико арапских земаља. Он је позвао на притисак на проширење споразума, рекавши да је Мађарска спремна да допринесе томе, јер види Израел као стратешког партнера и има пријатељске односе са многим арапским земљама.

Comments


bottom of page