top of page

Сијарто: Не преузимамо политичко бреме

"Јасно смо ставили до знања да не намеравамо да преузмимамо никакво политичко или финансијско бреме у вези са Европским фондом за мир. Ако други желе да испоручују оружје Украјини, то могу да раде на сопствену одговорност, али ми у томе нећемо учествовати”, каже шеф мађарске дипломатије.Мађарска неће блокирати повећање буџета Европског фонда за мир за испоруке Украјини, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто у интервјуу за белгијску телевизију „ВРТ”. Он је подсетио да је спољнополитичка служба ЕУ предложила повећање Европског фонда за мир за 5 милијарди евра 2024. године како би се повећале испоруке оружја Украјини.


„Пошто за нас испоруке оружја представљају црвену линију, нећемо учествовати у томе”, рекао је Сијарто. Истовремено, он је признао да Мађарска „не може и неће спречавати друге да то чине”. „Они ће сами бити одговорни за то”, оценио је мађарски министар.


На питање да ли је Мађарска ставила вето на проширење Европског фонда за мир на самиту ЕУ 1. фебруара, министар је одговорио: „Нисмо користили вето”.

Он је објаснио да је Мађарска одлучила да се „конструктивно уздржи” од учешћа у таквој одлуци.


„То значи да не спречавате друге да нешто раде, али сами не учествујете у томе. Јасно смо ставили до знања да не намеравамо да преузмимамо никакво политичко или финансијско бреме (у вези са Европским фондом за мир). Ако други желе да испоручују оружје Украјини, то могу да раде на сопствену одговорност, али ми у томе нећемо учествовати”, нагласио је шеф мађарске дипломатије.


Сијарто је такође подсетио да је Мађарска „једна од ретких земаља ЕУ која не шаље оружје у Украјину”. „Не намеравамо да мењамо ову политику и не планирамо да убудуће тамо испоручујемо оружје. Не желимо да учествујемо ни у каквим заједничким дејствима усмереним на испоруке оружја”, истакао је Сијарто.


Он је додао да је Мађарска увек отворено изражавала свој став Русији у вези са сукобом у Украјини, указујући да осуђује борбена дејства и залаже се за хитни прекид ватре и почетак преговора.


Упитан да ли је икад рекао свом руском колеги Сергеју Лаврову да је потребно да се прекину борбе у Украјини, Сијарто је рекао да је увек јасно износио свој став свима.

„Јасно сам стављао до знања Сергеју Лаврову и руским партнерима, рекавши да ми осуђујемо рат. Рат је лош за нас, за Украјинце, за Европу и желимо да се рат заустави”, рекао је министар.


Одговарајући на питање како Украјина може да преговара ако је значајан део њене територије под контролом руских трупа, Сијарто је рекао да се Мађарска залаже за територијални интегритет и суверенитет Украјине.


„Нема сумње да се територијални интегритет и суверенитет Украјине и свих других земаља мора поштовати, питање је како зауставити погибију људи”, нагласио је Сијарто и додао да је најважније да се што пре постигне прекид ватре, а затим отпочну преговори на којима ће бити могуће разрадити услове за постизање мира.

Подсећамо, на самиту у Бриселу, одржаном средином децембра, Мађарска је ставила вето на пакет помоћи Украјини од 50 милијарди долара. Ипак, шеф Европског савета Шарл Мишел тада је рекао да ће лидери ЕУ успети једногласно да одобре помоћ Кијеву почетком 2024. године. Следећи ванредни самит ЕУ заказан је за 1. фебруар.


Мађарска блокира већину одлука ЕУ о Украјини, укључујући осму траншу војне помоћи од 500 милиона евра, пет милијарди евра из Европског мировног фонда за војну подршку 2024. године, шири пакет од 20 милијарди за војну помоћ за наредне четири године, као и 50 милијарди макрофинансијске помоћи за период од 2024. до 2027. године, преноси Спутњик.


Међутим, у четвртак, 1. фебруара, лидери свих 27 држава ЕУ постигли су договор о издвајању пакета макрофинансијске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра.

Commentaires


bottom of page