top of page

Сијарто: Није важно шта ја мислим о Додику

Стабилност БиХ је од изузетног значаја за Мађарску и очекујемо од ЕУ да у будућем периоду учини одређене кораке на проширењу, рекао је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка са својим босанским колегом Елмедином Конаковићем у Сарајеву.„Мађарска жели да се убрза процес проширења Европске уније, али добро знате да у ЕУ постоје земље чланице које само вербално подржавају проширење, али када дође до одлучивања онда су уздржане. Позивамо чланице да престану са онемогућавањем процеса проширења ЕУ, јер то за ЕУ и Мађарску значи безбедносни ризик. БиХ може рачунати на Мађарску у интересу да ваш процес придружења ЕУ буде убрзан”, навео је Сијарто, који након Сарајева путује у Требиње на енергетски форум који су организирале власти Републике Српске, где ће се састати са председником Српске Милорадом Додиком.


Сијарто се осврнуо и на питање санкција које уводи Европска унија. „Видите да Брисел прибегава санкцијама. Ако погледамо колико су санкције биле успешне, можемо закључити да ниједне мере нису успеле да доведу до значајнијих резултата. Иста је ситуација са бриселским санкцијама. Ми никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан. Они који сматрају да се санкцијама могу решити проблеми, они појма немају каква је овде ситуација и на тај начин покушавају прикрити своје незнање”, истакао је Сијарто.


Коментаришући однос који Мађарска има према председнику Републике Српске Милораду Додику рекао је да је небитно шта он мисли о Додику. „Важно је шта људи у БиХ, а посебно у Републици Српској мисле о њему. Ако сам ја добро схватио, у Републици Српској је он поново изабран за председника и ми то поштујемо и то је веома важно”, нагласио је Сијарто.


Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић рекао је да БиХ и Мађарска немају отворених питања. „Мађарска је земља са којом расте обим наше трговинске размене и са којом се нове шансе додатно отварају. Желим да захвалим колеги и Мађарској који су подржали кандидатски статус БиХ и подржавају проширење ЕУ. Схватају колико нам значи став ЕУ према проширење јер чинимо напоре да БиХ настави свој европски пут”, рекао је Конаковић.

Comments


bottom of page