top of page

Сијарто обећава помоћ Црној Гори

Црна Гора не би чекала на учлањење у Европску унију 16 година да су све земље чланице искрене и да поред јавних похвала нема тајних резерви према новим чланицама, изјавио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.Сијарто је у интервјуу за подгорички Дан казао да ће Мађарска од јула, када преузима председавање ЕУ, учинити све да Црна Гора затвори што више поглавља. "Радићемо с вашом Владом у предстојећим седмицама и месецима док не преузмемо председништво како бисмо повећали број поглавља која могу бити затворена до максимума, јер Црна Гора заслужује да буде чланица Европске уније", каже Сијарто, преноси Танјуг.


Сијарто је рекао да Мађарска сматра политику проширења једном од најважнијих и најзначајнијих политика Европске уније.


"Ми смо апсолутно за проширење јер верујемо да свежина, нови подстицај, нова енергија и динамика, које су врло потребне ЕУ данас, могу доћи само споља и већином из земаља Западног Балкана које желе да се развијају, које су довољно амбициозне и које су се такође много развиле последњих година", рекао је Сијарто.


Он каже да је за Мађарску, ЕУ недовршен посао без Западног Балкана. "Међутим, морамо бити свесни једне врло важне ствари, а то је да иако већина чланица ЕУ позитивно говори, подржавајући проширење отворено и пред јавношћу, али суштински говорећи, само је мањина чланица за проширење. Да ово није тако, не бисте чекали 16 година. Преговоре о приступању започели сте пре 12 година", навео је Сијарто и додао:

"Дакле, дужина овог поступка врло добро показује скептичност већине чланица ЕУ. Ми, као земља која подржава проширење, морамо искористити наше полугодишње председавање како бисмо дали подстицај, убрзање процесу проширења. А када је реч о Црној Гори, заиста смо сигурни да је Црна Гора спремна за приступање, а ЕУ би такође имала користи од тог придруживања. Стога, током наредних шест месеци, пружићемо сву потребну подршку за напредак".


Конкретно ће, казао је, сазвати седницу Међувладине комисије између ЕУ и Црне Горе како бисмо почели да затварамо поглавља. "Јер, Црна Гора, отворили сте сва поглавља, сва поглавља преговора о приступању, њих 33. Нажалост, ниједно још није затворено. Верујемо да сте довољно учинили да почнете да затварате поглавља. Видимо да је реално да ће се током нашег председања затворити близу 10 поглавља", навео је шеф мађарске дипломатије.


Сијарто је истакао да Мађарска никада неће испоручити оружје Украјини. "Ми смо једна од веома ретких земаља у Европској унији и једна од изузетно ретких унутар НАТО-а, која никада није испоручила оружје Украјини. Никада. И нећемо то ни учинити. Верујемо да су испоруке оружја опасне и да доприносе продужењу рата, а то све, опет, узрокује да више људи умире. Дакле, испоруке оружја дефинитивно нису решење. Решење би била дипломатија, разговарати једни с другима и створити ситуацију у којој обе стране могу сести за исти преговарачки сто да разговарају о мировном споразуму", навео је Сијарто.


Обично их, истиче, много критикују због очувања контаката с Русијом. "Али, знате, мислимо да ако се канали комуникације буду блокирали, то би значило да дословно одустајемо од наде за мир. И не би требало то урадити. Дакле, разговарати јер дипломатија није разговор само са онима с којима се 100 посто слажете или имате заједничко разумевање", навео је Сијарто.


На питање како види своју земљу у том смислу као „непослушног“ члана или као „коректора“ ,,Сијарто истиче да је Мађарски истински и поуздани савезник Европске уније и желе, каже, да ЕУ буде јака.


"Али, видимо да ЕУ постаје све слабија и слабија. На континенту је рат, како време пролази, све смо даље и даље од мира. Када је реч о економији, наша конкурентност је у паду. Кина нас је престигла када је реч о уделу у глобалном БДП-у. На пример, западноевропски политичари говоре о потреби за одвајањем, односно изолацијом источних и западних економија, што би било веома штетно за европску економију. Ми желимо да видимо јаку ЕУ. Али да би била јака, она треба да се реформише. И начин размишљања Брисела мора се променити. Тренутно, Брисел и многе државе чланице желе да Европска унија буде нека врста супердржаве", навео је.


То је, истиче, оно што ми називамо федералистичким приступом, да све више и више надлежности од држава чланица треба пренети у Брисел.


"А онда ће одлуке бити доношене у Бриселу. Али ЕУ не може бити јака ако државе чланице постају слабије. Дакле, потребне су вам јаке државе чланице, а онда ће јаке државе чланице формирати јаку ЕУ. Да би се осигурало да државе чланице остану јаке, потребно је њима оставити надлежности. И не треба их држати далеко од њиховог националног карактера, наслеђа, религије, културе, било чега".


Стога, истиче Сијарто, постоје велике дебате и Мађарска ће у њима учествовати, јер, заиста, "верујемо да је веома неправедно сматрати мишљење неевропским у случају да се не слаже 100 одсто с либералним мејнстримом".


"Наше мишљење можда се не слаже са већином али је и даље европско", навео је, између осталог, Сијарто.


Упитан постоји ли ризик од сукоба између НАТО и Русије, Сијарто каже да је одмах након избијања рата, НАТО  донео веома јасну одлуку, засновану на апсолутном јединству да неће бити део сукоба у Украјини.


"Морају се уложити сви могући напори како би се избегао било какав директан сукоб између Руске Федерације и самог НАТО-а. Јер сви знамо да у случају директне конфронтације, врло је вероватно да бисмо били сведоци избијања трећег светског рата, што нико од нас не би желео. Надам се. Стога, када председник (Емануел) Макрон или други европски лидери говоре о могућности слања војника на терен, то за нас апсолутно не долази у обзир. И не само зато што би то лако довело до избијања трећег светског рата, већ зато што то потпуно противречи нашој заједничкој одлуци у НАТО-у, коју смо донели и са Црном Гором", навео је шеф мађарске дипломатије.


Сви знате, истиче Сијарто, да ова наша заједничка одлука није оспоравана ни од кога. „Није било речено да би требало да се размотри, или ревидира или измени. И, с друге стране, тако је очигледно да Украјина не може победити у овом рату јер је Русија војна суперсила. Било нам то драго или не, она има нуклерано оружје, успут речено. Али очигледно је да ни Русија не може победити у рату због западне подршке Украјини. Дакле, ако ниједна од њих не може победити, онда је очигледно да рат треба завршити преговорима. Ако сте сигурни да ће преговори морати бити одржани, онда је наше питање: Зашто не сада и зашто касније? Што касније ти преговори буду одржани, више људи ће умрети", поручио је Сијарто.

Comments


bottom of page