top of page

Сијарто одговорио на опаску Зеленског

Министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да „на срећу“ није на украјинском председнику да одлучује да ли је понашање Мађарске као чланице НАТО-а прикладно или не. Сијарто је тако одговорио на недавне примедбе Володимира Зеленског да је „понашање Мађарске као чланице НАТО неприкладно“.У интервјуу финским, шведским, данским и норвешким новинарима, Зеленски је рекао да је „веома чудна ситуација да држава НАТО-а буде за Русију и против НАТО-а?“. Зеленски је истакао да само чланство у НАТО-у може заштити Украјину од руске агресије, пише мађарски портал РТЛ.


Додаје се да је то мало вероватно, јер све чланице НАТО-а морају да да прихвате кандидатуру Украјине. Осим тога, Украјина је у рату са Русијом, а статут НАТО-а искључује прихватање таквих понуда. Вероватно је зато премијер Виктор Орбан био шокиран када је прошле недеље у Кијеву чуо најаву Јенса Столтенберга у којој је рекао да ће Украјина постати чланица НАТО-а. Мађарски премијер је на својој Твитер страници реаговао кратким питањем: „Шта?!”


"Ако опаске Зеленског значе да се украјински председник захваљује Мађарској што је пустила и збринула више од милион избеглица из Украјине и ако нам захваљује што константно шаљемо помоћ, онда кажемо да свакако могу да се ослањају на нас у будућности“, рекао је Сијарто.

Comments


bottom of page