top of page

Сијарто о ауто-путу и НАТО-у

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је постигнут споразум да се направи четврти ауто-пут између Мађарске и Румуније до 2030. године. Осврћући се на тему Украјине, рекао је да позив упућен украјинском шефу дипломатије Дмитру Kулеби на састанак министара спољних послова земаља НАТО-а подрива јединство алијансе.Ауто-пут је део ранијег споразума да се направе добре копнене везе између два суседа на сваких пет година, рекао је Сијарто током боравка у Букурешту, у присуству заменика румунског премијера Михаија Гринедануа, пренео је МТИ.


Ауто-пут између Будимпеште и Бекешчабе ће бити продужен до границе са Румунијом, па ће се створити веза аутопутева јужно од Салонте Нађизалонте, додао је Сијарто. Гриндеану је, коментаришући планирану изградњу прелазне станице на мађарско-румунско-српској тромеђи рекао да су локалне власти подржале пројекат.


Он је, на тему Украјине, рекао да позив упућен украјинском шефу дипломатије Дмитру Kулеби на састанак министара спољних послова земаља НАТО-а подрива јединство алијансе. Сијарто је додао да Мађарска неће подржати никакву интеграцију Украјине док се не врате права закарпатских Мађара.


- Почиње једноиподневни састанак министара спољних послова НАТО-а... Позив украјинском шефу дипломатије крши принцип јединства савезника унутар НАТО-а, али ми на састанку учествујемо у знак конструктивности. Истичем сада да ће Мађарска подржати било какве покушаје интеграције Украјине само и искључиво само у случају да Украјинци врате закарпатским Мађарима права која су имали пре 2015. године - истиче Сијарто.


Шеф мађарског МИП-а је такође поновио да земље НАТО-а морају учинити све да спрече директан сукоб са Русијом.


Comments


bottom of page