top of page

Сијарто тражи објашњење

Мађарска очекује објашњење од украјинских власти и Европске комисије због саопштења о могућем затварању нафтовода "Дружба", рекао је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто Радију Кошут.


„Нисмо добили никаква објашњења из Кијева по овом питању. Сматрам да би председница Европске комисије лично требало да изађе са објашњењима, пошто је безбедност снабдевања енергијом питање суверенитета“, рекао је он. Министар је подсетио да би, према међународним споразумима, Мађарска требало да добије транзитну нафту са територије Украјине. „Ако неко покуша да онемогући осигурање снабдевања земље енергијом, то се може сматрати задирањем у суверенитет“, рекао је Сијарто.

Такође је замерио Кијеву и Загребу што су злонамерно искористили сукоб и подигли цене за транзит сировина за пет до шест пута.

Прошле недеље је "Вашингтон пост", позивајући се на податке Пентагона који су процурили на интернет, писао да је Володимир Зеленски иза затворених врата изнео предлог да се дигне у ваздух нафтовод "Дружба", преко којег Русија испоручује нафту Мађарској.


Као што смо већ објавили, мађарски портал Индекс објавио је информацију да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила Украјини да заустави испоруке нафте Мађарској преко нафтовода Дружба, што је она касније демантовала.


Мађарска нафтна и гасна компанија МОЛ прекинула је директне преговоре са украјинском Укртранснафтом, наводећи да је та компанија "уцењивала" свог мађарског партнера, објавио је Индекс. Позивајући се на процурела документа о прислушкивању телефона америчке тајне службе, Индекс је навео да је украјински председник Володимир Зеленски у фебруару рекао да нафтовод Дружба, као кључни канал мађарског снабдевања енергентима, треба да буде „дигнут у ваздух, јер је земља проруски настројена“.


Члан кабинета премијера Орбана, који је тражио да не буде именован, рекао је за Индекс, након што је чланак објављен, да је влада огорчена речима које се приписују Зеленском. Додао је да та изјава, као и чињеница да је мађарска ОТП банка сада на листи санкција, била одлучујућа да Мађарска блокира коришћење тзв. мировних фондова ЕУ за потребе наоружавања Украјине.


Нафтоводом Дужба се, иначе, испоручује осам милиона тона руске нафте у Мађарску, сваке године, па би заустављање испорука задало озбиљан ударац овој земљи, наводи Индекс. Извршни директор Укртранснафте Володимир Цепенда, послао је у писмо МОЛ-у, у коме каже да је Украјина сматрала да су мађарски кораци за "заустављање презасићености украјинским житом у земљи преоштри". Према Индексу, Цепенда је такође рекао да су примили „поруку од Урсуле ван дер Лајен и других, у којој се сугерише да би испоруке сирове нафте у Мађарску требало да буду заустављене, ако Мађари овако приступају овом питању“.


У чланку се наводи да МОЛ ово види као уцену и да неће директно преговарати са украјинском компанијом. „Нема директних информација о томе да ли су Урсула фон дер Лајен или друге особе заиста послали такву поруку Укртранснафти; много је вероватније да је писмо МОЛ-у послато по налогу домаћих политичких актера“, наводи Индекс.


У међувремену, Украјина стално повећава своју транзитну таксу за руску нафту у Мађарску, додаје се. МОЛ се у уторак обратио министру иностраних послова Петеру Сијарту и обавестио га о писму. Контактиран је и амбасадор Украјине у Будимпешти, наводи Индекс.


„Ово је лажна вест. Председница фон дер Лајен никада није била у контакту са извршним директором поменутим у чланцима и никада никоме није предложила било какву акцију у вези са нафтоводом Дружба“, изјавио је неименовани члан делегације Европске комисије у Мађарској Телексу, у одговору на питање да ли је председница Комисије заиста саветовала Украјинце да зауставе нафтовод Дружба.


Прес служба председнице фон дер Лајен потом је послала одговор у коме се каже: „Председница фон дер Лајен никада није дала такву препоруку о гасоводу и никада није била у контакту ни са ким по овом питању".

Comments


bottom of page