top of page

Сијарто: Урсула фон дер Лајен веома лош избор за Европу

"За време њеног мандата, ЕУ је изгубила позицију друге највеће економије у односу на Кину и наставља да прекида везе сарадње између Истока и Запада. Такође, ЕК тешко дискриминише Мађарску и Пољску”, оценио је мађарски министар, говорећи о председници ЕК.Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да је, одбијањем да помогне у финансирању проширења капацитета регионалне енергетске инфраструктуре, Европска унија „изгубила сва права да говори Мађарској где да купује природни гас”.

„Успех пројекта повећања испорука азербејџанског гаса на милијарду кубних метара годишње зависи од финансирања ЕУ, јер енергетска инфраструктура југоисточне Европе тренутно нема капацитет да задовољи потражњу за диверсификацијом енергије у региону”, рекао је Петер Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре у Будимпешти са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовим. Он је навео да је Азербејџан започео испоруку течног нафтног гаса (ТНГ) Мађарској у оквиру уговора о куповини 100 милиона кубних метара гаса и складиштењу додатних 50 милиона кубних метара, преноси МТИ. „Диверсификација енергије је кључна за енергетску безбедност Мађарске, а Азербејџан је 'изводљива алтернатива' за Европу као и за Мађарску”, додао је мађарски министар.

Сијарто је рекао да су азербејџанско-мађарски односи кључни за економски раст, напомињући да је у првој половини ове године трговинска размена две земље била двоструко већа него 2022. године, подстакнута извозом фармацеутских производа и увозом енергије.

Сијарто је такође поздравио присуство мађарских компанија у обнови Нагорно-Карабаха после тамошњег рата, што је, како је навео, пословна прилика која се креће на десетине милиона долара. „Када смо почели да градимо односе са Азербејџаном 2010-2011, у Европи су нас гледали с презиром, тако да је забавно посматрати западноевропске лидере како се сада боре за прилику да се сликају са председником (Илхамом) Алијевим у Бакуу”, истакао је.

„Нисмо пријатељи само зато што се испоставило да имате природни гас”, рекао је Сијарто Бајрамову.

Одговарајући на питање новинара, Сијарто је оценио да је председница ЕК Урсула фон дер Лајен „веома лош избор за Европу”: „За време њеног мандата, ЕУ је изгубила позицију друге највеће економије у односу на Кину и наставља да прекида везе сарадње између Истока и Запада. Такође, ЕК тешко дискриминише Мађарску и Пољску”, оценио је мађарски министар.

Што се тиче чланства Украјине у ЕУ, Сијарто је рекао да Мађарска то неће подржати док Украјина „гази права мањина” јер је, како је истакао, заштита таквих права је основна вредност ЕУ. „Изгледа да Кијев нерадо то чини, упркос изјавама о супротном”, закључио је мађарски министар.


Comments


bottom of page