top of page

Сијарто: Ускоро веће количине вакцина

У Европи постоји снажан лоби против вакцина које долазе „споља“, али Будимпешта ће поступати у складу са интересима свог народа, каже мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, уз подсећање да ће у јануару почети масовнија вакцинација у Мађарској.


Сијарто је у интервјуу руској ТВ „Русија 24“, на питање да ли Будимпешта трпи притисак других европских земаља како би одустала од руске вакцине, одговорио: „Наравно, постоји јак лоби против вакцина које долазе изван Европске уније. Али, такав је живот. Ми смо на то навикли. И много пута смо показали да нас никакав лоби неће зауставити да не ставимо интересе Мађара на прво место. А у интересу Мађара је да добију вакцину, безбедну вакцину најбрже могуће.“

Министар је подсетио да ће у децембру почети прве испоруке руске вакцине „Спутњик V“, а да ће веће партије уследити у јануару: „Руски министар здравља је рекао да у децембру могу да почну да нам испоручују мале партије вакцине из Русије, а веће у последњој трећини јануара. Али, пошто ситуација излази из оквира уобичајеног, тешко је прецизирати обиме и датуме испорука“, рекао је Сијарто.

Он је напоменуо да би Мађарска желела да се део производње вакцине одвија у самој земљи, али да би за тако нешто било потребно око годину и по дана. Мађарска је прва европска земља која је добила узорке руске вакцине.

Comments


bottom of page