top of page

Сијарто: У предности су флексибилне владе

Најфлексибилније владе, оне које најбрже реагују, уживаће велику конкурентску предност после ове епидемије, рекао је Петер Сијарто, осврћући се на последице епидемије корона вируса. Уједно је рекао да Мађарска поздравља почетак преговора Албаније и Северне Македоније за приступање ЕУ и да је поносна на то што је имала активну улогу у овом постигнућу.Он је, на видео конференцији за новинаре, почетак преговора Брисела са Албанијом и Северном Македонијом о приступању Европској унији назвао „огромним успехом за Мађарску“ која, како је рекао, већ неколико година подржава проширење ЕУ и пружа "стварну, конкретну помоћ земљама западног Балкана у процесу придруживања".


Такође је напоменуо да је европски комесар за проширење Оливер Вархељи предложио нове методе, како би се убрзао тај процес. Мађарска, како је рекао, већ дуго види Албанију и Северну Македонију као спремне за почетак процеса приступања. ЕУ има велики интерес за придруживање ове две земље, у тренутку када самој Унији иде лоше и када јој је "потребна прича о успеху", рекао је он, позивајући се на "брегзит", миграциони притисак на јужне границе и епидемију корона вируса.


Економски и безбедносни интереси ЕУ штите се проширењем на Западни Балкан. Преговоре о приступању Србије и Црне Горе такође би требало убрзати, упозорио је Сијарто.


Упитан о епидемији корона вируса, он је рекао да садашња ситуација представља "значајан економски изазов свету и Мађарској". Влада у Будимпешти предузела је кораке како би издејствовала лакшу регулативу ЕУ за подршку инвестиционим пројектима и компанијама, тј. да би спасила радна места отворена у протеклим годинама, напоменуо је. "Најфлексибилније владе, оне које најбрже реагују, уживаће велику конкурентску предност после епидемије", рекао је мађарски министар.

Comments


bottom of page