top of page

Сијарто у Стразбуру: Неки ЕУ лидери пате од ратне психозе

Примарни задатак међународне заједнице требало би да буде спасавање живота, тако да упркос „нападима и притисцима“, влада остаје при свом ставу и позива на што скорији мир у Украјини, изјавио је у понедељак у Стразбуру Петер Сијарто, министар спољних послова.Обраћајући се на састанку Парламентарне скупштине Савета Европе, Сијарто је рекао да је тражио да говори пред најширом политичком платформом Европе у интересу промовисања дијалога, иако се многи учесници вероватно не слажу са његовим ставом, наводи се у саопштењу министарства.


Министар је рекао да се Европа сада суочава са најтежим економским и безбедносним изазовима од Другог светског рата и да је питање да ли ће се регионални сукоб проширити у светски рат. Неки европски лидери, истакао је, пате од „ратне психозе“.


"Обични људи нису одговорни за рат у Украјини, али сви плаћају цену у виду нагло растуће инфлације. За 16 месеци откако је избио рат, Европа није била у стању да га оконча и успостави мир. Опасност од ескалације је на високој тачки, док је наша конкурентност пала на најнижи ниво свих времена“, додао је он.


Сијарто је рекао да је Европа починила две велике грешке тиме што је све дубље заронила у своју политику санкција, истовремено одбијајући да се не такмичи са САД у погледу тога ко би могао да пружи значајнију војну подршку Украјини. Рат се води у Европи, рекао је он, а са његовим најтежим последицама „морамо се суочити овде“.


Европа је, додао је, ухваћена у "изразито опасну спиралу". „Што више оружја завршава у Украјини, рат дуже траје и све више људи гине“, рекао је он, додајући да је најхитнији задатак међународне заједнице да спасава животе обезбеђивањем мира.


Он је рекао да казнене мере нису успеле да доведу Русију до дна; насупрот томе, борбе су постајале све бруталне. Мађарска је, како је рекао, као суседна држава Украјине, озбиљно и директно суочена са последицама рата, а многи Мађари у Закарпату су жртве рата.


Сијарто је такође осудио „слабљење европске конкурентности”, напомињући да су САД усвојиле законе у корист сопствене индустрије баш у тренутку када је ЕУ ставила компаније у тешкоће због санкција. Свет, како је рекао, поново пада у ривалске блокове, што је била „најгора могућа вест“ за Мађарску. Централна Европа је, додао је, увек губила када су у питању сукоби између Истока и Запада. Он је позвао на „цивилизовану сарадњу“ између Истока и Запада уместо сукоба. „Подржали бисмо везе засноване на узајамном поштовању и обостраној користи“, рекао је он.


Сијарто је упозорио на слабљење економских веза ЕУ и Кине. Позивајући се на транзицију индустрије електричних аутомобила, он је рекао да тај сектор, „одлучујући за целу европску економију”, у потпуности зависи од кинеских батерија, „тако да би само због тога ова пукотина била веома проблематична”, истакао је Сијарто.Commenti


bottom of page