top of page

СКД: У школама најмање пет часова српског

Ученици основних и средњих школа треба да имају најмање пет часова српског језика и књижевности недељно, кажу Српском књижевном друштву (СКД), које је покренуло иницијативу за повећање броја часова српског у основним и средњим школама.

Српско књижевно друштво позвало је професоре српског језика и књижевности, све научне и културне институције у земљи, представнике Универзитета, САНУ, истакнуте уметнике, научнике, и остале јавне личности да од Министарства просвете заједнички затраже да се ова иницијатива усвоји.

- Сем устрајног деградирања статуса просветних радника, многе реформе образовног и школског система у Србији без изузетка су оштетиле најзначајнији школски предмет, који је остао на првом месту још само у школским дневницима. Инсистирајући на преобимности градива и позивајући се на неопходност растерећења ученика, реформатори просвете драстично су скратили списак књига обавезне лектире, из читанки избацили многе антологијске текстове великана светске и националне књижевности, ученике средњих школа готово ослободили обавезе да изучавају граматику и, коначно, у неким случајевима драстично смањили број часова српског језика, чиме је у питање доведена писменост целе нације - наводи Српско књижевно друштво.


Они скрећу пажњу на то да свака развијена култура поклања велику пажњу изучавању језика и књижевности, у многим земљама ученици основних школа имају дванаест часова језика недељно. У СКД-у позивају надлежне да пронађу начина да се изучавању српског језика и књижевности у школама врати некадашњи значај а ученицима омогући да одрасту у образоване људе.

Commentaires


bottom of page