top of page

Скинута ознака "тајно" са извештаја о финансирању опозиције

Парламентарни Одбор за националну безбедност по трећи пут се бавио питањем страних новчаних средстава које је добила мађарска опозиција.Према речима заменика шефа посланичке групе владајуће мађарске партије Фидес, Јаноша Халаса, последњи састанак одбора је открио да из иностранства стиже "много више новца да би утицало на мађарске изборе него што се до тада знало".


Он је додао да је лидер посланичке групе Фидеса Мате Кочиш покренуо поступак уклањања тајности са овог случаја, "јер то је акција без преседана, која очигледно нарушава суверенитет земље и сваки Мађар има право да зна за то.”


Како је Халас навео, одбор је подржао ту иницијативу, а председник одбора – који је по закону увек опозиционар – такође је гласао за скидање тајности. Очекује се да ће материјал бити објављен током ове недеље и бити постављен на веб-страници Одбора за националну безбедност, као и претходни извештај.


Халас је нагласио да је на претходном састанку обавештен да је скоро три милијарде форинти пребачено из иностранства опозиционој коалицији, највероватније да би се утицало на изборе.

bottom of page