top of page

Скромнија прослава празника, због короне

Мађарска је обележила национални празник Дан народне револуције, у знак сећања на устанак из 1956. године. Тада су у Будимпешти почели протести против комунистичке владе, са захтевом за демократским променама, економским и политичким реформама.

Совјетски Савез је после неколико недеља угушио побуну војном интервенцијом, у којој је више хиљада Мађара изгубило живот. Више од 200.000 људи је тада напустило земљу.


Национална застава Мађарске истакнута је данас уз војне почасти на тргу Кошут, испред Парламента, приликом државне комеморације поводом обележавања годишњице антисовјетске побуне, која је започела 23. октобра 1956. Церемонији су присуствовали председник Парламента Ласло Ковер, министар одбране Тибор Бенко и заповедник војске Ференц Кором. Због пандемије коронавируса отказана је већина државних комеморација, а премијер Виктор Орбан, положио је венац у четврти Корвин, где су се водиле најжешће борбе устаника са полицијом и војском.


Тадашње југословенске власти, односно пограничне општине у Србији, пружиле су уточиште за око 20.000 избеглица из Мађарске, па тако и на Палићу. Мађарска национална заједница у Србији такође је обележила 23. октобар 1956. године. Централни програм су одржали и ове године на Палићу, у организацији Савеза Војвођанских Мађара, где су положили венце на споменик Птице поломљених крила, у част револуционара.

Comments


bottom of page