top of page

Словачка шаље додатне војнике на границу

Словачка ће распоредити до 500 војника да би помогли полицији у контроли све већег прилива миграната који долазе преко границе из Мађарске, изјавио је словачки премијер Људовит Одор.


„Желео бих да уверим грађане да још увек говоримо о транзитној миграцији”, рекао је Одор након седнице владе. Пораст миграната пред хладније јесење и зимске месеце поклапа се са планираним изборима у Словачкој 30. септембра и привлачи пажњу политичара, док се у малим градовима на јужној граници повећава број миграната. Министарство унутрашњих послова саопштило је претходно да је број приведених илегалних миграната порастао девет пута, на више од 27.000 у овој години.

У Словачкој је забележен пораст броја миграната, углавном из Сирије, који прелазе у Европску унију на мађарско-српској граници и крећу се ка богатијим земљама, углавном Немачкој. Одор је рекао да је немогуће затворити границу са Мађарском, али ће војне трупе помоћи полицији да региструје мигранте, као и да патролира градовима у пограничном подручју.

Влада је такође предложила да се прекине са праксом издавања образаца за регистрацију мигрантима, што друге земље на балканској рути не раде и за које је влада рекла да је фактор привлачења за мигранте, иако скоро сви настављају пут ка Западној Европи.

Поред тога, словачка влада ће побољшати снабдевање храном и хигијенске услове на местима где мигранти чекају на регистрацију.

Comentarios


bottom of page