top of page

Словенија продужила контролу на границама с Хрватском и Мађарском

Словеначка влада данас је опет продужила привремену контролу на границама с Хрватском и Мађарском за још 12 дана, до 21. децембра, у циљу спречавања тероризма, екстремизма и прекограничног криминала, саопштено је након седнице владе.Љубљана је контролу граница увела 21. октобра, након што је Италија одлучила да уведе контролу на унутрашњој граници са Словенијом, наводећи као разлог опасност од угрожавања јавног реда и унутрашње сигурности, тј. повећаног ризика од терористичких напада у контексту стања на Блиском истоку и у Украјини.


Kако је недавно рекао министар унутарашњих послова Боштјан Поклукар, Словенија планира од 21. децембра да продужи контролу граница за још шест месеци због средњег нивоа угрожености Словеније од тероризма и високог степена угрожености од тероризма у Европској унији, пише Индекс.


Влада сада продужује контролу према члану 28 шенгенског закона која се може спроводити највише два месеца, до 21. децембра. Након тога би Словенија продужење те мере спроводила према члану 25 и члану 27 Шенгенског законика, који омогућава надзор граница на шест месеци.

Comments


bottom of page