top of page

Случај убиства деце мења актуелни закон

Мађарски Парламент је једногласно усвојио амандман који предвиђа да особе осуђене за убиство не могу да буду пуштене на условну слободу. Ова промена доноси могућност условне слободе у изузетним случајевима, у које не спада убиство.


Према новом пакету амандмана који је поднело Министарство правде, преступници који су починили кривично дело насиља над члановима породице или рођацима, и због тога осуђени на казну затвора од осам и више година, не могу бити пуштени на условну слободу.


Такође, ни малолетници старији од 16. година, који су осуђени за кривично дело насиља казном затвора од најмање десет година, не могу бити пуштени на условну слободу. Они, пак, који којима је одобрено пуштање на условну слободу, биће стављени под полицијски надзор ако су осуђени за грубо насиље. Нова правила олакшаће и смештање психијатријских пацијената у специјализоване медицинске установе.


Непосредан повод за доношење ових амандмана јесте породична трагедија која се догодила у Ђеру, на северозападу Мађарске, када је мушкарац који је недавно пуштен из затвора на условну слободу, усмртио своју породицу.


После усвајања амандмана, министарка правд Јудит Варга је на Фејсбуку написала да је њихов циљ обезбеђивање заштите жртава злочина и становништва. "Нова правила могла би да помогну да се смањи могућност понављања прекршаја", додао је Варга.

ความคิดเห็น


bottom of page