top of page

Смог међу кривцима за неплодност људи

Updated: Jan 15, 2022

Загађење ваздуха један је од криваца неплодности и све веће стопе стерилитета и код жена и код мушкараца широм западног Балкана, показало је истраживање Европског фонда за Балкан и организација из Србије и региона.


Жене које живе у загађеним областима, због лошег квалитета ваздуха могу имати мање здравих јајних ћелија, а услед тога и нижу плодност, док је вантелесна оплодња мање успешна.


– Дуготрајно излагање загађеном ваздуху на западном Балкану може да смањи плодност жена за више од десет одсто, а током дана с високим нивоом загађења смањују се шансе за зачеће, а повећавају за побачај. Код мушкараца загађење прашкастим материјама долази до тестиса, где узрокује смањење производње сперме, мању покретљивост сперматозоида, и чешће побачаје током трудноће услед програмиране смрти ћелија – наводи се у експертској анализи коју је за кампању „Уједињени Балкан за чист ваздух” израдио чувени професор хумане генетике и оснивач специјалне болнице за лечење стерилитета у Лесковцу Миодраг Стојковић.


Повећан ниво загађења ваздуха смањује стопу плодности, а загађивачи попут олова и бакра делују на функционисање жлезда у људском организму, чији поремећен рад негативно утиче на репродукцију. Више међународних студија повезало је загађење ваздуха не само с неплодношћу већ и са компликацијама при рођењу, повећаним урођеним оштећењима, чак и повећањем мртворођене деце.


Прашкасте материје типа ПМ 2,5 слабе квалитет јајних ћелија, студија из Бразила показује да висок ниво ПМ 10 повећава стопу побачаја и код жена које су се подвргле процесу вантелесне оплодње.


– Студија из 2010, која је обухватала подручје града Лабина у Хрватској, показује да је учесталост побачаја и мртворођених беба у граду била значајно виша у периоду излагања загађеном ваздуху из оближње термоелектране на угаљ – у поређењу с периодом када такве изложености није било. Сулфатна једињења која настају у процесу спаљивања угља повећавају и до 13 одсто ризик од побачаја, док изложеност честицама ПМ 2,5 и ПМ 10 смањује стопу зачећа – наводи се у анализи.


Смањење неплодности на западном Балкану повезана је са смањењем загађења ваздуха, а решења су већ добро позната: напуштање угља за производњу струје, замена котлова у домаћинствима еколошки чистијим решењима, повећање енергетске ефикасности, али и смањење једнократне употребе пластике и замена синтетичких влакана природним.


– Како би се смањила неплодност, потребно је обезбедити високоефикасне филтере за ваздух у затвореним просторима, уз правовремено обавештавање о загађењу ваздуха, како би се избегавале активности на отвореном онда када је квалитет ваздуха лош. Ова мера је посебно значајна за специјалне установе које се баве лечењем стерилитета, како би и саме приликом процеса вантелесне оплодње створиле оптималне услове за пацијенте и смањиле негативни утицај загађења лабораторијског ваздуха на врло осетљиве јајне ћелије и ембрионе – наводи се у истраживању и додаје да лечење неплодности и вантелесна оплодња мора постати много доступнији свима који желе да имају децу.

コメント


bottom of page