top of page

Стагнација на тржишту некретнина

Мађарско тржиште некретнина забележило је у првом кварталу 2023. најслабије резултате у последњих десет година. Због високих цена и камате, као и растуће инфлације, ни купци ни продавци нису вољни да праве компромисе.Мађарско тржиште некретнина није забележило овако слабу потражњу и број интеракција купаца и продаваца у последњих десет година. Према речима Акоша Бале, власника агенције "Бала некретнине", у неким случајевима потражња је пала за више од 50 одсто, када је реч о одређеним врстама имовине.


Према подацима агенције "Отхон центар", продаја и старијих и нових некретнина преполовљена је у прва три месеца ове године. Каматне стопе и висока инфлација, потврђују они, проузрокују потешкоће на тржишту. Сви су у режиму чекања: купци се надају бољој структури кредита и ценама, а продавци не осећају потребу да журе да продају своју имовину по нижој цени, кажу у овој агенцији.


Као што смо раније писали, стагнација на тржишту некретнина диже цене закупа станова, а стручњаци очекују да ће се тај тренд наставити. Чињеница да све мање људи узима кредите је најочитија у новоградњи. Како су цене нових станова достигле свој врхунац, смањена тражња је успорила изградњу, па је понуда опала истом брзином као и потражња.


„Инвеститори морају да смање цене, а они који то ураде могу да очекују купце. Они, пак, који то не учине, видеће да се њихови пројекти успоравају, а као резултат тога, нове подухвате или неће почети или ће то чинити са закашњењем“, каже Ако Бала.


Comments


bottom of page