top of page

Стиже Свети Никола, епидемиолози стрепе

Премијерка Србије Ана Брнабић апеловала је на грађане да предстојећу славу Светог Николу прославе у кругу породице и да избегну већа окупљања. "Ми не можемо људима улазити у куће и пребројавати ко има колико гостију. Зато молим људе да овог викенда будемо дисциплиновани и тиме помогнемо нашем здравственом систему", рекла је премијерка.

Многи лекари управо обележавање Светог Николе виде као потенцијалну епидемиолошку бомбу јер сматрају да ако дође до уобичајеног прослављања славе с великим бројем гостију, за десетак дана може да се очекује нови пораст оболелих од ковида 19. Познато је да је ово једна од најчешћих слава у Србији, где половина људи слави, а половина иде у госте. Људи се друже, гласно причају, у затвореним просторима борави више људи… Све то представља епидемиолошки ризик јер на једном месту могу да се нађу и оболели од ковида који немају симптоме, а који могу да пренесу заразу на друге госте.

Епидемиолог професор др Радмило Петровић истиче за „Политику” да је незгодан тренутак за прослављање славе с великим бројем гостију и да је сигурно да се након тога очекује повећање броја оболелих од короне. Ипак, он не сматра да ће тај број експлодирати као темпирана бомба.

– Људи треба да славе у кругу породице, без гостију. Мислим да ће већина поштовати савете лекара. Више се прибојавам окупљања за дочек Нове године. То ће бити већи епидемиолошки проблем – каже др Петровић.

Лекар Раде Панић, анестезиолог и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, међутим, сматра да Никољдан носи велики епидемиолошки ризик и да грађани морају да буду разумни. Верници треба да пресеку колач и да имају жито на столу, сматра наш саговорник, око кога треба да се окупе најближи чланови породице.

– И ја сам славио Мратиндан, али у кругу породице. Треба испоштовати правило да не сме бити окупљања више од пет људи на једном месту. И верницима и свим нашим грађанима треба да се приближи чињеница да једна година славе која ће се обележити нешто другачије није ништа у односу на остатак живота који је пред њима. Већим окупљањем најмилијих људи сигурно ће неко бити угрожен. Ако је неко стварно верник, он ће размишљати тако да своје најмилије сачува. У супротном доћи ће до повећања броја оболелих, а неко од наших најмилијих ће можда бити и међу онима који су страдали због короне. Зато је порука струке да се ове године стрпимо да бисмо наредних година могли да славимо онако како смо навикли – сматра др Панић.

Наш саговорник појашњава да као што за Никољдан нема неких великих забрана, очекује да их неће бити ни за обележавање католичког и православног Божића, као и да није пожељно у наредном периоду правити било каква славља.


Comentarios


bottom of page