top of page

Стиже финансијска подршка за предузећа

Мађарска влада ће следеће недеље објавити план развоја пословања и програм за повећање стопе активности на тржишту рада, каже министар економије Мартон Нађ.Влада ће издвојити 130 милијарди форинти (335,7 милиона евра) за програм пословног развоја и 130-150 милијарди за програм активности тржишта рада, рекао је Нађ на конференцији за новинаре, додајући да ће још програма бити покренуто током године. Укупно 900-910 милијарди форинти доступно је у оквиру Оперативног програма за економски развој и иновације Плус (ГИНОП Плус) за ова два циља, рекао је Нађ.


Програм развоја пословања укључиваће кредитне програме и бесповратна средства која ће подржати куповину имовине, улагања у зелену енергију и дигитализацију, рекао је он и додао да ће то бити кредити без камате. Већина расположивих средстава за шему стопе активности су бесповратна средства.


"Циљ владе у 2024. је да погура економски раст на 4 одсто. То захтева обнављање домаће потрошње, производње и инвестиција и стимулисање привреде подизањем стопе активности", каже Нађ.


Индустријска производња у Мађарској била је 13,7 одсто мања на годишњем нивоу у децембру 2023. године, саопштио је у уторак Централни завод за статистику (КСХ) . Из месеца у месец, производња је падала за 0,3 одсто, према подацима прилагођеним сезонским и радним данима. Индустријска производња у 2023. била је 5,5 одсто мања у односу на претходну годину, саопштио је КСХ.

コメント


bottom of page