top of page

Стоп за концерте, нове мере за викенд

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће, у склопу мера против ширења корона вируса, инсистирати да се сви концерти откажу, а да ће готово сигурно бити нових мера за викенд.


Ана Брнабић је, поводом евентуалних нових мера за сузбијање епидемије ковида-19, рекла да јој је најпре невероватно и да је зачуђена тиме да се у овом тешком тренутку организују концерти у Београду.

„Ми ћемо разговарати са представницима Града Београда да видимо како се то десило и инсистираћемо да се сви концерти откажу. То је супротно свим правилима и мерама и тражићемо да се организатори казне. То није позоришна представа или неки културни догађај”, навела је Брнабићева, јавља Танјуг.

Када је реч о погоршању епидемиолошке ситуације, премијерка је казала да вакцинација помаже да не буде још гора, али да ће сигурно бити нових мера за викенд.


У међувремену, у Влади кажу да је Србија већ припремила дигиталне сертификате о вакцинацији, који ће омогућити лакше кретање и путовање ван земље, што је потврила министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић. Она каже да се са грчким Министарством туризма преговара о међусобном признању дигиталних сертификата о вакцинацији. Матићева је за РТС нагласила да дигитални сертификат није ковид пасош.


„То је друга врста исправе. ЕУ се повукла из тога, јер је он садржао и број пасоша, неке податке којима није било место да се ту нађу. Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили пи-си-ар тест и негативни сте”, навела је Матићева, пренео је Танјуг.


Како је додала, ЕУ ће за недељу дана дати прецизнију информацију у вези са изгледом и начином издавања сертификата: „То ће морати да се имплементира кроз здравствени систем који даје потврду о вакцинацији, да ли је прележана болест, мора бити увезан у систем”, нагласила је Матићева.


Србија је, како је навела, припремила дигиталне сертификате, а многе земље су заинтересоване за преговоре, међу којима Грчка, Израел, Словенија. Једна од опција је, како је додала, да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон, а морају се проћи провере и аутентификације.


Министарка је нагласила да је грчки министар најавио посету Србији за крај марта или почетак априла оценивши да охрабрује чињеница да се Грци спремају за сезону и рачунају на наше туристе: „Мислим да је јако важно за наше грађане да схвате да је кључ слободног кретања и путовања масовна и брза вакцинација. Чињеница да је Србија у Европи у врху по вакцинацији, даје нам улогу и позицију која омогућава да преговарамо око услова путовања, али то није довољно, масовна вакцинација се мора наставити”, поручила је Матићева и истакла да ће у Турску моћи да се путује и без пи-си-ар теста.


Comentarios


bottom of page