top of page

Студенти настављају протесте, професори најавили штрајк

Настављају се демонстрације и блокаде на будимпештанском Универзитету за позоришну и филмску уметност (СФЕ). Студенти захтевају смену Надзорног одбора, обнављање аутономије СФЕ-а и ингеренција Сената. Запослени на овом универзитету дају подршку судентима и прете штрајком.У писму упућеном министру за иновације и технологију Ласлу Палковичу, студенти траже од министарство смени Надзорнои одбор Позоришне и филмске фондације, која уместо Сената управља универзитетом од 1. септембра, на основу владине уредбе. Они такође захтевају загарантовану образовну и организациону аутономију, као и обнављање овлашћења Сената ове институције.


Студенти су на конференцији за новинаре истакли да универзитетска заједница није прихватила Надзорни одбор који је именовало министарство и да су његове активности оцењене као „нелегитимне“. Кажу да су документи које је новооснована фондација донела у супротности са интересима особља универзитета. Стога ће запослени започети штрајк од 21. септембра, уколико не буду обновљена овлашћења бившег Сената и гарантована аутономија универзитета.


Незадовољни студенти и професори од владе траже:

1. Гарантовану слободу стварања, образовања и аутономију универзитета,

2. Враћање права и овлашћења која је Сенат имао пре недавних промена,

3. Да рад универзитета регулише универзитетска заједница реко Сената, на демократски начин,

4. Да ректора и шефове одељења и института бира универзитетска заједница на демократски начин, преко Сената,

5. Да влада гарантује да финансијска средства универзитета неће бити смањена.


У међувремену, надзорни одбор фондације која, према уредби владе, управља овом установом, поново је позвао одлазеће челнике СФЕ-а да извршавају своје дужности и покрену наставу. Одбор тврди да бојкотом састанка шефова мађарске Ректорске конференције и Националне уније студената у Мађарској, одлазеће руководство СФЕ-а „поново онемогућује дијалог две стране“.

Comments


bottom of page